Je bent hier > Producten/Diensten > Verzekeringen > KMO > Bedrijfsleider: Vrij Aanvullend Pensioen > meer info      
   

Bedrijfsleider: Vrij Aanvullend Pensioen
 
Met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen spaar je voor een individueel aanvullend pensioen dat je uitbetaald krijgt als je met pensioen gaat. Je kan dan kiezen tussen een eenmalige uitkering en een maandelijkse rente-uitkering.
 
Wie is verzekeringnemer?
  • De zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep in zoverre hij/zij de wettelijke sociale bijdragen betaald heeft.
  • De meewerkende echtgeno(o)t(e) die op vrijwillige basis geringe sociale bijdragen betaald heeft
 
Wie is de verzekerde?
 
Dezelfde personen als hierboven vermeld.
 
Wat zijn de waarborgen?
 
Enerzijds keert de verzekeringsmaatschappij je op de pensioenleeftijd of op de leeftijd van je vervroegd pensioen een individueel pensioen uit (aanvullend rustpensioen). Anderzijds voorziet het VAP eveneens in een overlijdensdekking. Deze overlijdensdekking varieert naargelang de zelfstandige al dan niet gehuwd is.
 
Hoe wordt het VAP fiscaal en parafiscaal behandeld?
 

de premie:
De premie is vrij te bepalen: minimum 100 euro en maximum 8.17% van het (geherwaarderd) netto belastbaar beroepsinkomen van drie jaar terug, met een maximaal plafond van 3965,77 euro (2024). De premies zijn tot het door de wet bepaald bedrag integraal aftrekbaar van de hoogste inkomensschijf (marginale belastingvoet d.i. tot 50% + gemeentebelasting). Bovendien kan je deze aftrek combineren met de fiscale voordelen van andere individuele levens- en(of) pensioenverzekeringen. Combinaties met groepsverzekeringen zijn in een aantal situaties mogelijk.

 

Voor beginnende zelfstandigen gebeurt de berekening normaal gezien op het forfaitair netto inkomen (16.861,46 - jaar 2024), waarop zij hun voorlopige sociale bijdragen moeten betalen.  Als de sociale bijdragen op een hoger geraamd inkomen worden berekend, wordt de VAPZ-bijdrage berekend op dit geraamd inkomen.  De VAPZ-bijdrage 2024 op basis van het forfaitair inkomen: 1377,58 euro.

Aangezien de premies fiscaal beschouwd worden als sociale bijdragen, is het bedrag van de premies volledig aftrekbaar van het beroepsinkomen, zodat je netto belastbaar beroepsinkomen en de berekeningsbasis voor je sociale bijdragen dalen. Dit heeft op zijn beurt tot gevolg dat je minder sociale bijdragen dient te betalen. Zo recupereer je tot 65% van de premie! Op de premies dient er geen verzekeringstaks betaald te worden.

 

de uitkeringen:
Je kan je geld pas opvragen bij pensionering. De uitkering van het gevormd pensioenkapitaal kan geschieden onder de vorm van een éénmalig kapitaal of onder de vorm van een lijfrente, die driemaandelijks wordt uitbetaald en die -indien de verzekerde gehuwd is- overdraagbaar is op de overlevende echtgenoot. Deze keuze dient de verzekerde pas één jaar voor het moment van uitkering mede te delen aan de verzekeringsmaatschappij.

Opteert je voor de uitkering van een éénmalig kapitaal? Bij de uitbetaling van deze contracten wordt eerst een sociale afhouding uitgevoerd, berekend op het kapitaal inclusief winstdeelname, die bestaat uit een RIZIV-bijdrage van 3,55% en ook uit een bijkomende solidariteitsbijdrage tussen 0% en 2%, die wordt bepaald in functie van het uit te betalen brutokapitaal.

 

Na de sociale afhouding wordt ook een fiscale afhouding uitgevoerd, afgehouden van het kapitaal exclusief winstdeelname.

De fiscale afhouding verloopt via het systeem van fictieve rentes, die in de personenbelasting worden aangegeven. Hierbij wordt in het jaar van de uitkering niet het volledige kapitaal belast, maar zal de begunstigde van het kapitaal jaarlijks een welbepaald percentage van het kapitaal, de fictieve rente, moeten toevoegen aan zijn andere belastbare inkomsten van het betreffende jaar, waardoor de belasting zal gebeuren op basis van de progressieve tarieven in de personenbelasting.

 

De fictieve rente wordt bepaald als een percentage van bovenvermeld kapitaal. Zowel het percentage van de rente als de duurtijd van de aangifte hiervan, is in functie van de leeftijd van de begunstigde bij leven/overlijden, zoals vermeld in onderstaande tabel:

 

​Leeftijd bij uitbetaling Gebruikt percentage Duurtijd van aangifte​
40 of minder
1%
13
41-45
1.5%
13
​46-50
2%
13
​51-55
2.5%
13
​56-58
3%
13
​59-60
3.5%
13
61-62
4%
13
​63-64
4.5%
13
​65 of meer
5%
10

 

Als je effectief actief bent tot 67 jaar en de uitbetaling gebeurt vanaf 67 jaar, moet slechts 80% van deze fictieve rente aangegeven worden.

Bij de uitbetaling van het kapitaal wordt éénmalig een bedrijfsvoorheffing afgehouden. Deze bedrijfsvoorheffing bedraagt 11,11% van de eerste fictieve rente.

Kiest je echter voor een renteuitkering dan dient deze rente eveneens aangegeven te worden als pensioen, echter voor een periode gelijk aan de werkelijke duur van renteontvangsten. De rente gevormd door de winstdeling is niet belastbaar.
 
Met een VAPZ spaar je voor een individueel aanvullend pensioen. Het levert je
  • een extra pensioen
  • een mooi rendement (2,00% basis). 
  • minder sociale bijdragen en een uitzonderlijk fiscaal voordeel
  • Dit product geeft mogelijk recht op winstdeling, zijnde de gegarandeerde rentevoet maal 2 met een minimum winstdeelname van 0,75% maar met een totaal rendement van:
 
Jaar
Totaalrendement inclusief winstdeling
2022
2,25%
2021
1,90%
2020
1,80%
2019
2.00%
2018
2,20%
2017
2.00%
2016
2.00%
2015
2.30%
2014
2.50%
2013
basisrendement
2012
basisrendement
2011
basisrendement
2010
4.10%
2009
4.15%

 

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

 
Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen
 
Dit is een Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen polis die een 15% hogere jaarlijkse storting toelaat, waaraan echter verplicht 10% aan een solidariteitsdekking dient te worden besteed, de overige 90% kan dienen voor het opbouwen van een aanvullend pensioenkapitaal. Maw de premie is- net zoals bij VAPZ - vrij te bepalen: minimum 100 euro en maximum 9.40% van het (geherwaardeerd) netto belastbaar beroepsinkomen van drie jaar terug, met een maximaal plafond van 4.562,82 euro (2024).
 
De SVAPZ-bijdrage 2024 op basis van het forfaitair inkomen voor beginnende zelfstandigen bedraagt 1546,19 euro..
 
Gezien de gunstige (para)fiscale behandeling van deze stortingen, kan dit interessant zijn. Je kan een iets hogere pensioenstorting realiseren en bovendien kan je stellen dat de solidariteitsdekking door de staat wordt gefinancierd omdat je de 15% verhoging in mindering kan brengen. Anderzijds kan je via de solidariteitsdekking geen dekking op jouw maat bepalen
 
Dit solidariteitsluik voorziet in twee waarborgen bij arbeidsongeschiktheid, waarvan de eerste een verdere pensioenopbouw garandeert en de tweede waarborg voorziet in een aanvullend inkomen op het wettelijk inkomen:
  • het verderzetten van de financiering van het pensioenluik tijdens de volledige arbeidsongeschiktheid (>67%) vanaf de 181ste dag arbeidsongeschiktheid, op voorwaarde dat deze ook wordt vergoed door de wettelijke ziekteverzekering. Het bedrag op jaarbasis = 1 maal de gemiddelde premie van de laatste drie voorafgaande kalenderjaren voor het pensioenluik van de SVAPZ. De verzekerde bedragen worden bijgevolg nooit rechtstreeks aan de aangeslotene uitgekeerd.
  • vanaf de 181ste dag volledige arbeidsongeschiktheid (>67%), een uitkering (vervangingsinkomen) tijdens de duurtijd van deze volledige arbeidsongeschiktheid en ten laatste tot aan de pensioenleeftijd. De vergoeding (bedrag op jaarbasis) = 3 maal de gemiddelde premie van de laatste drie voorafgaande kalenderjaren voor het pensioenluik van de SVAPZ. Deze vergoeding wordt rechtstreeks aan de verzekerde uitgekeerd, die er de begunstigde van is.
 
Er is geen medische selectie vereist voor de aansluiting tot het solidariteitsluik.
 
Het Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen is verplicht voor de RIZIV-voordelen van geneesheren, tandheelkundigen, kinesitherapeute, apothekers,logopedisten en verplegers!
 
Nog meer info? Klik hier
 
 
 

 
 
 
 
   
   
   
    Disclaimer | Privacy Charter | Belangenconflict | Duurzaamheid | Verbonden agent van DVV Verzekeringen
© 2003 - 2024 DVV Zakenkantoor BV - dvvzakenkantoor@dvv.be | Webdesign R-eBus