Je bent hier > Handige informatie > Is mijn elektrische fiets nu meeverzekerd in mijn familiale verzekering?      
   

Is mijn elektrische fiets nu meeverzekerd in mijn familiale verzekering?
 
Wat is nu de definitie van een elektrische fiets?
 
 • Een elektrische fiets is een fiets met trapbekrachtiging. Hij levert maw enkel ondersteuning wanneer je zelf meetrapt
 • »n het maximaal geleverde vermogen bedraagt 250 Watt
 • »n de elektrische fiets levert slechts ondersteuning tot 25 km/u. Je mag dus sneller fietsen, maar dat moet dan gebeuren zonder elektrische ondersteuning.
Er bestaan 3 soorten elektrische fietsen:
 
  1. Pedelec (Pedal Eletric Cycle)
  Deze voldoet aan de 3 kenmerken van de elektrische fiets en staat dus gelijk met de klassieke fiets. De familiale verzekering dekt de mogelijke aansprakelijkheid voor schade aan derden
  2. Speed Pedelec

  Deze geven ondersteuning tot hogere snelheden dan 25 km/u met een maximum van 45 km/u. Deze worden beschouwd als een bromfiets en dienen verzekerd te worden via de bromfietsverzekering. Dit betekent dan ook verplichte gekeurde helm, rijbewijs en min leeftijd 16 jaar. Zo ook een gelijkvormigheidsattest en een nummerplaat!

  Speed Pedelecs die ondersteuning geven tot hogere snelheden dan 45 km/u zijn motorfietsen, maar zijn tot op vandaag nog niet gehomologeerd en daardoor verboden op de openbare weg.

 

  3. E-Bike (Electric Bike)
  Deze geeft ondersteuning zonder dat je zelf moet meetrappen. Je kan de snelheid regelen door middel van een gashendel of een knop. Deze voldoet dus niet aan de kenmerken van de elektrische fiets en wordt eveneens beschouwd als een bromfiets en dient verzekerd te worden via een bromfietsverzekering.

  Bij een type tot 25 km/u betekent dit een verplichte gekeurde helm en min leeftijd 16 jaar. Zo ook een gelijkvormigheidsattest en een nummerplaat!

  Bij een type tot 45 km/u betekent dit een verplichte gekeurde helm, rijbewijs en min leeftijd 16 jaar. Zo ook een gelijkvormigheidsattest en een nummerplaat!
 
 
 

 
 
 
 
   
   
   
    Disclaimer | Privacy Charter | Belangenconflict | Duurzaamheid | Verbonden agent van DVV Verzekeringen
© 2003 - 2023 DVV Zakenkantoor BV - dvvzakenkantoor@dvv.be | Webdesign R-eBus