Je bent hier > Handige informatie > Waar mogen kinderen in de auto zitten?      
   

Waar mogen kinderen in de auto zitten?
 
Algemene regel
 
Kinderen (jonger dan 18 jaar) kleiner dan 1,35m moeten in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd in de wagen. Kinderen van 1,35m of groter, moeten in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd, of de veiligheidsgordel dragen.
 
Concreet is het verplicht om kleine kinderen te vervoeren in een kinderzitje, en grotere kinderen op een verhogingskussen (met of zonder ruggesteun).
 
Op de zitplaatsen in een auto (voorin en achterin) die uitgerust zijn met veiligheidsgordels
Kinderen kleiner dan 1,35m
Kinderbeveiligingssysteem verplicht
Kinderen van 1,35m en groter
Kinderbeveiligingssysteem of veiligheidsgordel verplicht
Op de zitplaatsen in een auto (voorin en achterin) die niet uitgerust zijn met veiligheidsgordels
Kinderen onder 3 jaar
Mogen niet worden vervoerd
Kinderen van 3 jaar en ouder, kleiner dan 1,35m
Moeten achterin worden vervoerd
 
Uitzonderingen
 
de algemene regel is niet van toepassing in:
 • taxi?s
 • voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen, de bestuurder niet meegerekend
 • autobussen en en autocars
In deze voertuigen moeten alle passagiers de veiligheidsgordel dragen op de plaatsen die ermee zijn uitgerust. In taxi's (waar geen kinderbeveiligingssysteem aanwezig is) moeten kinderen kleiner dan 1,35m achterin worden vervoerd.
 
Er bestaan ook uitzonderingen op de algemene regel, in personenauto's en lichte vrachtauto's:
 
 • Wanneer het niet mogelijk is om achterin een derde kinderbeveiligingssysteem te installeren, omdat er al twee andere in gebruik zijn:
  • Een 3e kind van 3 jaar of ouder (en kleiner dan 1,35m) mag achterin worden vervoerd, zonder kinderbeveiligingssysteem, indien het de veiligheidsgordel draagt. Indien het kind voorin zit, moet het in een kinderbeveiligingssysteem worden vastgemaakt.
  • Een 3e kind onder de 3 jaar mag achterin worden vervoerd, zonder kinderbeveiligingssysteem, indien het de veiligheidsgordel draagt. Opgelet: deze mogelijkheid zal geschrapt worden vanaf 9 mei 2008. Na deze datum moet het kind verplicht voorin in een kinderbeveiligingssysteem worden vastgemaakt.
 • In geval van incidenteel vervoer over een korte afstand, voor kinderen die niet door de ouders worden vervoerd: wanneer er geen of onvoldoende kinderbeveiligingssystemen beschikbaar zijn in de wagen mogen kinderen van 3 jaar en ouder achterin zonder kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd. Ze moeten dan de veiligheidsgordel dragen.
 • Opgelet: deze uitzondering geldt dus niet voor kinderen die door hun ouders worden vervoerd. Voor de eigen kinderen van de bestuurder geldt de algemene regel: kinderbeveiligingssysteem verplicht indien ze kleiner zijn dan 1,35m.
Een geschikt kinderbeveiligingssysteem
 
Een objectief criterium is het gewicht van het kind. Er bestaan verschillende categorieŽn van kinderbeveiligingssystemen, naargelang het gewicht van het kind.
 
 • Groep 0 is geschikt voor kinderen tot 10 kg. Dit zijn de reiswiegen voor in de wagen en bepaalde modellen van babyzitjes tegen de rijrichting in.
 • Groep 0+ zijn de babyzitjes tegen de rijrichting in voor kinderen tot 13 kg.
 • Groep 1 is bestemd voor kinderen van 9 tot 18 kg. Het betreft kinderzitjes die in de rijrichting staan en waarin het kind wordt vastgemaakt met 5 riempjes.
 • Groep 2 is voorzien voor de groep 15-25 kg en groep 3 voor 22-36 kg. In de praktijk worden deze 2 groepen vaak gecombineerd: het zijn de verhogingskussens (15-36 kg). Het kind wordt op het verhogingskussen geplaatst en vastgeklikt met de gewone driepuntsgordel van de wagen.
Mogen kinderen voorin zitten?
 
Ja. Kinderen mogen, ongeacht hun leeftijd, voorin op de passagiersstoel zitten, op voorwaarde dat ze worden vastgemaakt zoals de wet het voorschrijft.
 
De enige beperking: het is verboden een kind in een autozitje tegen de rijrichting in (naar achteren gericht) te zetten op een plaats die is uitgerust met een frontale airbag, tenzij deze uitgeschakeld is.
 
Frontale airbag en beveiligingssysteem tegen de rijrichting in?
 
Het is verboden een kind in een autozitje tegen de rijrichting in (naar achteren gericht) te zetten op een plaats die is uitgerust met een frontale airbag, tenzij deze uitgeschakeld is.
 
Is een verhogingskussen zonder ruggesteun nog toegelaten?
 
Verhogingskussens zonder ruggesteun, die goedgekeurd zijn volgens de Europese norm, blijven toegelaten.
 
Voor jongere kinderen is een verhogingskussen met ruggesteun aangeraden. De ruggesteun zorgt ervoor dat de gordel correct over de schouder loopt en biedt ook een goede zijdelingse bescherming, vooral ter hoogte van het hoofd.
 
Opgelet: een verhogingskussen kan enkel correct gebruikt worden in combinatie met een driepuntsgordel. Het mag niet gebruikt worden in combinatie met een heupgordel (2puntsgordel).
 
 
 

 
 
 
 
   
   
   
    Disclaimer | Privacy Charter | Belangenconflict | Duurzaamheid | Verbonden agent van DVV Verzekeringen
© 2003 - 2024 DVV Zakenkantoor BV - dvvzakenkantoor@dvv.be | Webdesign R-eBus