Je bent hier > Producten/Diensten > Verzekeringen > Privé > Huispersoneel > meer info      
   

Huispersoneel
 
Voorbeeld
 
Je doet beroep op de diensten van een tuinier of een poetsvrouw (zonder diensten- en/of maaltijdcheques): je bent RSZ-bijdrage verschuldigd.
 
Je doet beroep op de diensten van een babysitter die minder dan 8 uur per week bij jou of elders presteert: je bent geen RSZ-bijdrage verschuldigd.
 
Je doet beroep op de diensten van een babysitter die meer dan 8 uur per week bij jou of elders presteert (vb blijft ook overnachten; die uren tellen ook mee: je bent RSZ-bijdrage verschuldigd.
 
Let op: ook als je huispersoneel niet RSZ-plichtig is, ben je wettelijk verplicht een verzekering Arbeidsongevallen te sluiten.
 
Moet je huispersoneel laten verzekeren?
 
Als werkgever ben je wettelijk verplicht een verzekering Arbeidsongevallen te sluiten voor je huispersoneel. Of je hem/haar nu aangeeft of niet, zonder die verzekering kun je danig in de problemen komen.
 
Je poetsvrouw valt van de trapladder bij het zemen van de ramen en wordt blijvend invalide.
 
Zo kun je van de ene op de andere dag geruďneerd worden. Zonder verzekering Arbeidsongevallen betaalt het Fonds voor Arbeidsongevallen bij een ongeval haar letsels en dit fonds vordert daarna de uitgekeerde bedragen van jou terug, ook als jij zelf geen schuld aan het ongeval hebt. En dan zwijgen we nog van alle andere gevolgen die je boven het hoofd hangen, zoals een boete of zelfs gevangenisstraf omdat je hem/haar niet hebt verzekerd.
 
Je tuinhulp is op weg naar huis, kijkt even niet uit en komt bij het oversteken van de straat onder een auto terecht
 
Je helper heeft recht op een vergoeding: de weg van en naar het werk valt ook onder de wetgeving op de arbeidsongevallen.
 
Wat zijn je verplichtingen als werkgever?
 
  • Registratie bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
  • RSZ-nummer aanvragen
  • Dimona-aangifte invullen (aansluiten bij sociaal secretariaat)
  • Arbeidsongevallenverzekering huispersoneel afsluiten
Gevolgen?
 
  • RSZ-plichtig arbeidsongevallencontract: uitwisseling met Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO) bij opmaak contract
  • Niet RSZ-plichtig arbeidsongevallencontract: uitwisseling met FAO bij stopzetting polis
  • bij schade: steeds aangifte aan FAO + bij uitkering steeds afhouding van bedrijfsvoorheffing + ook - voor RSZ-plichtig contract - inhouding RSZ
TIP! Werk je via diensten- en/of maaltijdcheques of doe je beroep op een firma, dien je geen acties te ondernemen.  Deze firma is namelijk de werkgever en factureert aan jou de prestaties van het huispersoneel.
 
Ben je zelf huispersoneel?
 
Als je zelf voor iemand tegen betaling werkt, vraag dan eens aan je werkgever of hij een verzekering Arbeidsongevallen voor jou heeft gesloten. Als dat niet het geval is, word je bij een arbeidsongeval toch nog vergoed door het Fonds voor Arbeidsongevallen. Dit fonds vordert dan op zijn beurt de aan jou uitgekeerde bedragen terug van je werkgever.
 
Nog meer info? Klik hier
 
 
 

 
 
 
 
   
   
   
    Disclaimer | Privacy Charter | Belangenconflict | Duurzaamheid | Verbonden agent van DVV Verzekeringen
© 2003 - 2024 DVV Zakenkantoor BV - dvvzakenkantoor@dvv.be | Webdesign R-eBus