Je bent hier > Producten/Diensten > Verzekeringen > KMO > Medewerkers: Groepsverzekering/VAPW > meer info      
   

Medewerkers: Groepsverzekering-Vrij Aanvullend Pensioen Werknemers (VAPW)
 
Groepsverzekering
 
De groepsverzekering is een contract onderschreven bij een verzekeringsmaatschappij door een werkgever ten voordele van een deel van of zijn volledig personeel of voor zijn bestuurders, met als doel aan de begunstigden een extra-legaal voordeel aan te bieden bij het met pensioen gaan of in geval van overlijden.
 
Verschillende pensioenplannen kunnen gecumuleerd worden: vb. een groepsverzekering voor iedereen + een groepsverzekering per categorie.
 
Voor wie?
 
De verzekeringnemer is steeds de werkgever (vennootschap of natuurlijk persoon). De verzekerde zijn de aangeslotenen (werknemers, bestuurders,...), waar je de mogelijkheid hebt om een groepsverzekering te maken per categorie.
 
Je hebt dus de keuze, maar opgelet! Het volstaat om een welomlijnde en objectieve categorie vast te leggen, maar het moet wel om een open groep gaan! Elke persoon die aan de gekozen definitie beantwoordt - of zal beantwoorden (!) - moet aangesloten worden. Vb het voltallige personeel, de administratieve medewerkers, de kaderleden, de directieleden, de verkopers/commerciëlen, de afdelingshoofden, de beheerders,...
 
Het is dus perfect mogelijk dat onder deze groep slechts 1 persoon valt.
 
De categoriën mogen niet discriminerend zijn: vb gezondheidstoestand, geslacht, leeftijd, tijdelijk contract, part-time medewerkers,... Het is de reële functie die belangrijk is.
 
Het principe geldt dat iedereen onmiddellijk is aangesloten vanaf de eerste dag van de aanwerving. Opgelet: de werknemer in dienst op het ogenblik van de opmaak van het contract mag weigeren om aan te sluiten.
 
De verzekering die een oplossing op maat geeft:
 
door in te spelen op de specifieke behoeften via keuze van de waarborgen
  • Leven
    • kapitaal of rente
    • keuze van het tijdstip van betaling, binnen het door de fiscus toegestane kader (einddatum contract = 67 jaar, maar vanaf 62 jaar opvraagbaar of bij pensionering)
  • Overlijden
    • kapitaal of rente voor de echtgeno(o)t(e) of kinderen
  • Zwaar ongeval
    • na een ongeval, bijkomend kapitaal bij overlijden of blijvende invaliditeit van meer dan 66%
  • Vrijstelling
    • vrijstelling van premiebetaling in geval van arbeidsongeschiktheid
  • Gewaarborgd Inkomen
  • Hospitalisatie
 
door de keuze van de wijze van financiering
  • Toelage betaald door de werkgever (werkgeverstoelage)
    • aftrekbaar van de vennootschapsinkomsten
  • Bijdrage betaald door het personeel (werknemersbijdrage)
    • vermindering van de personenbelasting
 
De werknemersbijdrage raden wij af, omdat de werkgever (en niet de verzekeraar) 65% van het gemiddeld rendement van de OLO's op 10 jaar over 24 maanden moet garanderen (met een minimum van 1.75% en een maximum van 3.75%) op deze bijdragen, terwijl de reële intrestvoet lager kan liggen. De werkgever heeft tevens niet meer de vrijheid om het reglement aan te passen zonder het akkoord van de werknemers (of de vertegenwoordigers ervan).
 
Verschillende mogelijkheden
 
Vaste bijdragen of vaste premie (defined contributions):
 
De premies kunnen vaste bedragen zijn of afhankelijk (bepaald %) van het loon. Maar ook:
  • in functie van anciënniteit (stimuleert werknemers)
  • bepaald % van het loon tot een bepaald plafond / bepaald % van het loon bovenop dat plafond
  • vast bedrag + % van het loon
  • ...
 
Bijvoorbeeld:
  • 1.500 EUR per jaar, 125 EUR per maand,...
  • 3% van het loon beperkt tot het pensioenplafond + 8% boven het pensioenplafond
  • 25 euro per maand bij minder dan 5 jaar anciënniteit, 50 euro per maand > 5 jaar anc.
 
in een fiscaal aantrekkelijk kader
  • premie = volledig aftrekbaar van de vennootschapsinkomsten, tot de regel van 80%
  • Mooi rendement: kapitalisatie met een basisintrest 1.00% per storting
  • eenmalige matige belasting op het einde van het contract, of op het ogenblik van overlijden
  • de winstdeling wordt niet belast
  • Dit product geeft mogelijk recht op winstdeling
 
Opgelet: De werkgever (niet de verzekeringsmaatschappij) dient 65% van het gemiddeld rendement van de OLO's op 10 jaar over 24 maanden (met een minimum van 1.75% en een maximum van 3.75%) te garanderen voor werknemersbijdragen en werkgeversbijdragen. Deze garantie is dus ten laste van de werkgever!
 
Waarom is een groepsverzekering zo interessant?
 
De fiscaliteit in cijfers toont aan dat deze formule de minst belaste weg opgaat. Stel : we gaan uit van een 100 euro kost voor de onderneming.
 
Loonsverhoging: na 34% RSZ-werkgever en 13.07% RSZ-werknemer en een marginale personenbelasting van 50%, houdt het personeel netto over : 32.40 euro
Groepsverzekering (werkgeverstoelage): na 8.86% RSZ-werkgever en een verzekeringstaks van 4.4%, houdt het personeel netto over : 88.30 euro
 

Maar, er is ook een taxatie bij leven op de einddatum van het contract, of bij overlijden indien vroeger.

Bij de uitbetaling van de kapitalen van deze contracten wordt eerst een sociale afhouding uitgevoerd, berekend op het kapitaal inclusief winstdeelname, die bestaat uit een RIZIV-bijdrage van 3,55% en ook uit een bijkomende solidariteitsbijdrage tussen 0% en 2%, die wordt bepaald in functie van het uit te betalen brutokapitaal.

Na de sociale afhouding wordt ook een fiscale afhouding uitgevoerd, afgehouden van het kapitaal exclusief winstdeelname.Deze eindbelasting op de kapitalen, gevormd door de werkgeversbijdragen, wordt bepaald in functie van jouw leeftijd op het moment van de uitbetaling, bij leven:

 
​Leeftijd bij uitbetaling Eindbelasting (*) Afgehouden Bedrijfsvoorheffing
60
20%
20.19%
61
18%
18.17%
​62
16.5%
16.66%
​63
16.5%
16.66%
​64
16,5%
16.66%
​65 of meer
16.5%
16.66%
65 of meer en nog actief
10%
10.09%

 

(*) te verhogen met gemeentebelasting

 

Ben je in een overgangsperiode dat je nog voor 62 jaar op wettelijk pensioen kan gaan, geniet je al van een eindbelasting van 16,50% (bedrijfsvoorheffing = 16,66 %) vanaf je persoonlijke wettelijke pensioenleeftijd. Heb je een volledige loopbaan van 45 jaar en ben je nog geen 65 jaar, geniet je toch van de lagere taxatie van 10%!

De eindbelasting op de uitbetaalde kapitalen gevormd door werknemersbijdragen bedraagt telkens 10,00%.

 

Globaal gezien kan je stellen dat je ongeveer een 80% overhoud van de gestorte premie - verzekeringstaks.

 

In geval van uitbetaling van het kapitaal bij overlijden, bedraagt de eindbelasting 16,50%, te verhogen met gemeentebelasting (bedrijfsvoorheffing = 16,66 %). Als je effectief actief was na je 67e verjaardag en het overlijden plaatsheeft na deze 67e verjaardag, bedraagt de eindbelasting 10,00%, te verhogen met gemeentebelasting (bedrijfsvoorheffing  =  10,09 %).

 
Voordeel: je houd netto een pak meer over dan bij loon
Nadeel: je ontvangt de bedragen slechts ten vroegste op 60 jaar
 
Voor de werknemer is het daarenboven een VERWORVEN extralegaal voordeel in geval van stopzetting activiteit of verlaten van de onderneming (minstens 1 jaar voor werkgeverstoelagen, meteen voor werknemersbijdragen).
 
Voor de werkgever kan de groepsverzekering een motivering zijn voor bestaande werknemers en aantrekkelijk (meer en meer onontbeerlijk) voor aanwerving van nieuwe werknemers.
 
80% regel?
 
De fiscus bepaalt dat de premie volledig aftrekbaar is van de vennootschapsinkomsten tot de regel van 80%. Concreet betekent dit dat het geheel van de verschillende extralegale pensioenen, vermeerderd met het wettelijk pensioen, niet meer mag bedragen dan 80% van het loon voor een volledige loopbaan.
 
Voor een loontrekkende is het door de fiscus toegestane geschatte wettelijk pensioen gelijk aan 50% van de geplafonneerde bezoldiging (volledige loopbaan).
 
Documenten
Een groepsverzekering bestaat uit verschillende documenten:
  1. Reglement: definieert het mandaat gegeven door de werkgever aan de verzekeraar voor het beheer van de toezegging genomen voor het personeel
  2. Individuele polis: elke aangeslotene ontvangt een individuele fiche met melding van de kenmerken van zijn deelname aan de groepsverzekering
  3. Algemene voorwaarden: verduidelijkt de rechten en de plichten van eenieder in functie van de waarborgen
Andere documenten:
  1. Fiscaal attest en informatiefiche: voor de fiscus bestemd
  2. Jaarlijks overzicht: wordt elk jaar verstuurd naar de aangeslotenen
 
Nog meer info? Klik hier
 
Cafetariaplan
 
Hierbij kies je als werkgever verschillende waarborgen, waarbij elke werknemer kan kiezen tussen deze waarborgen binnen het voorzien budget. Elk jaar opnieuw kan er gekozen worden. Vb 2 overlijdenskapitalen (100% van salaris of de reserve) en 2 waarborgen (Gewaarborgd Inkomen van 20% RIZIV-plafond of geen gewaarborgd inkomen).
 
Zo kan er een oplossing "op maat" aangeboden worden. Opgelet: de waarborg premievrijstelling is geen keuze voor de werknemer!
 
Individuele Pensioentoezegging Bediende (IPT Bediende)
 
De wet geeft namelijk, onder bepaalde voorwaarden, de mogelijkheid aan de werkgevers om een IPT toe te kennen aan een werknemer. Het verschil met een groepsverzekering werknemers, ligt in het feit dat een IPT wordt opgemaakt door de werkgever voor één personeelslid (en dus niet een categorie).
 
Voorwaarden:
1) Occasionele en niet-stelselmatige toekenning
Enkel mogelijk indien één (of meerdere) collectieve pensioenplan(nen) bestaat/bestaan ten voordele van ALLE werknemers binnen de onderneming (bedienden + arbeiders). Zoniet, zal de premie aanzien worden als een voordeel alle aard tav de werknemer.
 
Er is het verbod om een IPT toe te kennen gedurende de laatste 3 jaren die het (brug)pensioen voorafgaan. Indien deze regel niet gerespecteerd wordt, zal de werkgever een boete moeten betalen die overeenkomt met 35% van de gestorte premies.
 
2) werkgeversbijdrage
Deze is beperkt tot max. 2970 euro per jaar en per persoon (geïndexeerd jaar 2024). Indien deze voorwaarde niet wordt gerespecteerd, zal het overschot niet aftrekbaar zijn als beroepskost.
 
Daarenboven blijft de gemeenschappelijke voorwaarde met de groepsverzekering, dat de 80% regel moet gerespecteerd worden (overschot niet aftrekbaar). Opgelet ! Een backservice/koopsom is bij IPT Bediende NIET mogelijk.
 
Voordelen
 
Hiermee kan je als werkgever die ene bediende die je net iets meer wil toekennen, ook effectief een extra voordeel geven via een IPT bediende, rekening houdende met de voorwaarden.
 
Opgelet: een IPT bediende kan in geen geval een bonuscontract zijn. De afgesproken premies moeten jaarlijks gestort worden.
 
Bonusplan
 
Een Bonusplan betreft de variabele onderdelen van een salaris, gelinkt of niet aan de realisaties van individuele of collectieve objectieven.
 
Deze bonus kan uitbetaald worden in cash, als sociaal voordeel, als optieplan,... maar ook in de vorm van een groepsverzekering! De werkgeversbijdrage wordt dan in functie van de bonus in cash gestort in een groepsverzekering.
 
Gezien het om éénmalige premies gaat, zijn er geen waarborgen mogelijk in een bonusplan.
 
Vrij Aanvullend Pensioen  voor Werknemers (VAPW)
 
De VAPW-Wet van 06/12/2018 heeft een nieuwe mogelijkheid toegevoegd voor het 2e pijler pensioensparen, zijnde een aanvullend pensioen voor de werknemers, en dit 100% gekozen door deze werknemers.
 
Premie:

Het spaarbedrag is vrij te bepalen door de werknemer met een minimum van 45 € / maand en een maximum te consulteren op Mypension.be.

 

Concreet bedraagt dit maximum 1.910 EUR voor 2024 (basis 980 € geïndexeerd) of 3% van het bruto loon van referentiejaar (N-2) verminderd met stijging van reserves van bestaande reserves 2e pijler op 1 januari van het jaar N-1 tov jaar N-2, waarbij deze laatste gekapitaliseerd wordt met de gemiddelde OLO met looptijd van 10 jaar
van de afgelopen 6 jaar.


Belangrijk is dat de werknemer verantwoordelijk blijft om de juiste premie door te geven én jaarlijks te checken via Mypension.be.

 
Financiering:

De premie wordt altijd betaald door werkgever, wat ook zijn/haar enige rol is (zijnde doorgeefluik premie). De premie wordt dan ook door werkgever rechtstreeks van het nettoloon gehouden en doorgestort aan de verzekeraar.  Dit twee maanden nadat de werknemer een attest aan werkgever overgemaakt heeft.

 

Bij wijziging van werkgever blijft het VAPW gewoon verderlopen, maar enkel wijziging van premiebetaler.

 

Ter info: wanneer de arbeidsovereenkomst van werknemer geschorst is (vb bij ziekte, bevalling …) ontvangt de werknemer geen loon en wordt er dus ook geen premie gestort!

 
Fiscaliteit::

Er is een onmiddellijke belastingvermindering van 30% via vermindering van de bedrijfsvoorheffing! Voor een premie van 100 € zal de werknemer dus slechts 70 € nettoloon minder krijgen.

 

Op de premie zelf wordt een premietaks van 4,4% geheven.


Op het kapitaal is een RIZIV-bijdrage van 3,55%, een solidariteitsbijdrage van 0% tot 2% en een eindbelasting van 10% (+ gemeentebelasting) verschuldigd.

 
Waarborgen:

Bij pensionering en bij overlijden zal de verworven reserve (het gespaarde saldo) altijd  worden uitbetaald.

 

Er kan optioneel een aanvullend kapitaal overlijden door ongeval voorzien worden.

 
Nog meer info? Klik hier
 
 
 

 
 
 
 
   
   
   
    Disclaimer | Privacy Charter | Belangenconflict | Duurzaamheid | Verbonden agent van DVV Verzekeringen
© 2003 - 2024 DVV Zakenkantoor BV - dvvzakenkantoor@dvv.be | Webdesign R-eBus