Je bent hier > Handige informatie > Fluovestje in de auto verplicht?      
   

Fluovestje in de auto verplicht?
 
Een klant van ons wordt tegengehouden op de autosnelweg in Portugal. Een eenvoudige controle die uitloopt op een boete van 45 euro. Reden? Zij hadden geen fluoriscerende veiligheidsvestjes bij zich en die zijn verplicht in Portugal.
 
Verplicht, allemaal goed en wel, maar voor wie? Een betere kennis van de Europese wetgeving had onze klant 45 euro uitgespaard. Een woordje uitleg:
 
We hebben allemaal al horen praten over bestuurders die uit hun auto stappen na pech of een aanrijding en langs de kant van de weg worden aangereden door een onoplettende chauffeur. Om de veiligheid van bestuurders te verhogen hebben heel wat Europese landen beslist het dragen van een fluovestje verplicht te maken voor elke automobilist die uit zijn auto stapt (de verplichting beperkt zich tot de rijbanen en de rand van de rijbaan buiten de bebouwde kom).
 
Een bestuurder (de wet maakt geen melding van de passagiers) die zijn fluovestje niet draagt ? en in sommige landen geldt zelfs: als hij het niet bij zich heeft ? kan worden bestraft met een boete van 33 tot zo?n 100 euro. Het gehomologeerde vestje dient zich in de cabine van de auto te bevinden en niet in de koffer.
 
Waar?
 
Tot nu toe is het dragen van het fluovestje enkel in de volgende landen verplicht volgens de wet.
 
Land Dragen verplicht Bij zich hebben verplicht
Duitsland Voor de bestuurders van vrachtwagens en motorfietsen -
Finland Voor alle bestuurders -
Italië Voor alle bestuurders -
Portugal Voor alle bestuurders idem
Spanje Voor alle bestuurders -
Tsjechië Voor de bestuurders van beroepsvoertuigen -
Oostenrijk Voor de bestuurders van personenauto?s, vrachtwagens en bussen -
 
Betekent dit dat je verplicht bent je veiligheidsvestje te dragen of bij jou te hebben als je in één van de bovengenoemde rijdt? Nee! De wetgeving geldt enkel voor de staatsburgers van het land dat deze wet heeft aangenomen. Enkel de verkeerswet is van toepassing op alle weggebruikers. De wet die de uitrusting van een voertuig regelt heeft enkel betrekking op de burgers van het land waar die wet werd aangenomen. Aangezien het dragen van een fluovestje niet beschouwd wordt als een onderdeel van de verkeerswet, kan een buitenlands automobilist niet worden bestraft als hij zijn veiligheidshesje niet draagt. Het probleem is dat de verbaliserende overheid van de betrokken landen dit onderscheid soms niet kent. In dat geval heeft een toerist alle moeite van de wereld om zijn gesprekspartner te overtuigen van zijn gelijk, terwijl hij ook nog eens de taal van het land niet spreekt. Maar wie niet waagt,...
 
En in België?
 
Er bestaan ook uitzonderingen op de algemene regel, in personenauto's en lichte vrachtauto's:
 
Vanaf 1 februari 2007 geldt de verplichting om een retro-reflecterend veiligheidsvestje te dragen als een bestuurder met een panne aan zijn wagen zijn voertuig verlaat op een autosnelweg of autoweg. Het verkeersreglement werd in die zin aangepast bij koninklijk besluit. Het gaat om een gedragsregel die ook buitenlanders in ons land moeten respecteren. Het retro-reflecterend vestje maakt geen deel uit van de verplichte uitrusting van de wagen, ook al impliceert de draagplicht noodzakelijkerwijze ook de aanwezigheid ervan in de wagen.
 
Alleen de autosnelwegen en de autowegen worden geviseerd omdat deze exclusief bestemd zijn voor de snelste gemotoriseerde voertuigen en omdat net op die plaatsen de aanwezigheid van een voetganger het meest verrassend kan zijn voor de andere bestuurders. De panne moet niet noodzakelijk het gevolg zijn van een defect aan het voertuig maar kan ook het gevolg zijn van een ongeval. Vanaf het moment dat een bestuurder in staat is op eigen kracht zijn voertuig te verlaten en de nodige maatregelen kan nemen om de veiligheid op de weg te garanderen, moet hij het vestje dragen.
 
Alle omstandigheden waarbij het voertuig geïmmobiliseerd is op de rijbaan of op de pechstrook, worden geviseerd. Alleen de bestuurder is verplicht het veiligheidsvestje te dragen.
 
We raden de bestuurders aan het vestje binnen handbereik te bewaren in de wagen, bijvoorbeeld in een opbergvak in het bestuurdersportier of onder de bestuurderszetel. Aan de passagiers raden we in bovenstaande gevallen aan om achter de veiligheidsvangrail te gaan staan.
 
 
 

 
 
 
 
   
   
   
    Disclaimer | Privacy Charter | Belangenconflict | Duurzaamheid | Verbonden agent van DVV Verzekeringen
© 2003 - 2024 DVV Zakenkantoor BV - dvvzakenkantoor@dvv.be | Webdesign R-eBus